18 Mayıs 2012 Cuma

Ucuz Elektrik Saatleri

Ucuz elektrik saatleri, elektrik dağıtım şirketlerinin kullanıcılara sağladığı farklı zamanlarda ki tüketim aralıkları olarak bilinmektedir. Şirketlerin, tüketicilere sunduğu elektrik enerjisi farklı zamanlarda fiyatlandırılmaktadır ve bu fiyatlandırma EPDK tarafından belirlenen birim fiyatlar baz alınarak faturalar hesaplanmaktadır. Faturalar hesaplanırken üç farklı zaman diliminde geçerli olan birim fiyatlara göre ölçme yapılmakta ve bu hesaplamaların sonucunda ortaya çıkan fatura miktarları kullanıcılara elektrik tüketim bedeli olarak yansıtılmaktadır.

Ucuz elektrik saatleri nelerdir?


Ülkemizde geçerli olan ucuz elektrik saatleri 22:00 – 06:00 olarak belirlenmiştir. Bu saatlerde kullanılan elektrik fiyatları, diğer zaman aralıklarında kullanılan elektriğe göre 3’te 1 daha ucuzdur. Diğer yandan gece zamanlarında tüketilen enerji bedeli diğer saatlere oranla yüzde 43 daha düşük bir fiyatlandırma içermektedir. Bu nedenle tüketicilerin evlerde bulunan elektrikli aletleri 22:00 – 06:00 saatleri arasında çalıştırmaya özen göstermeleri gerekmektedir. Elektriğin gece saatlerinde daha fazla kullanılması hem tasarruf etme konusunda hem de elektrik faturalarında yüksek meblağlarla karşılaşılmaması konusunda önemli bir noktada yer almaktadır.

Elektrikli ev aletlerinin gece saatlerinde çalıştırılması her zaman için mümkün olmayabilir. Bu nedenle tüketicilerin programlı ev aletleri kullanmaları tavsiye edilmektedir. Örneğin 24 saatli bir çamaşır ya da bulaşık makinesi program ayarları yapıldığında sadece 22:00 – 06:00 saatleri arasında çalıştırılabilmektedir. Bu saatler arasında elektriğin birim fiyatının daha ucuz olması yüksek oranda elektrik faturalarının gelmesini de engelleyecektir. Bunun dışında programlanabilen başka elektrikli aletleri de bulunmaktadır. Etkili bir tasarruf için programlanabilen elektronik aletlerinin kullanılması ucuz elektrik saatleri arasında tüketim gerçekleştirmek için oldukça büyük bir fayda sağlamaktadır.

Ucuz elektrik saatlerinde elektrik tüketimi gerçekleştirmek için 22:00 – 06:00 zaman aralıklarını tercih edebilir ve bu sayede elektrik faturalarında gözle görülür bir düşüş sağlayabilirsiniz.

Daha ucuz bir elektrik için ucuz elektrik saatlerini göz ardı etmeyin.